30 Haziran 2011 Perşembe

Cash Flow Oyunu - E-Oyun #1

Zengin Baba Yoksul Baba gibi milyonlarca satan kitabın yazarı Robert Kiyosaki'nin tasarladığı Cash Flow Kart Oyununun elektronik ortamda oynanan bir  versiyonu daha bulunmakta. Cash Flow E-Game adını taşıyan bu oyun hem hesap makinesi kullanımı zorunluluğunu ortadan kaldırıyor hem de kart oyununa göre oynanırlığı daha hızlı. Cashflow E-Oyununun amacı da arzuladığınız rahat ve huzurlu yaşama erişmek için mevcut mali durumunuzdan hızla kurtulmaya bakmaktır. Eğer masaüstü Cash Flow Kart Oyununu oynadıktan sonra elektronik oyunu oynamışsanız daha çok beğeneceğinize eminim. Doğrudan elektronik oyundan başlayanlar içinse bağımlılık yaratabilir.


Hayallerinize ulaşmak için yolculuk boyunca size eşlik eden iki karakter olacak. Bunlar Kırmızı Fare (Red Rat) ve Çekingen Kaplumbağa (Timid Turtle) olup, RR rehberiniz olarak hizmet vermektedir ki Robert Kiyosaki kendisi seslendirmiştir. TT finans konusunda biraz acemidir. Bazen oyun sırasında, TT veya RR zengin bir baba görünümünde oyuncuya banka kredileri, hisse senetleri vs.hakkında bilgiler verir. Ayrıca yaptığınız seçimlere anlık tepkiler de vereceklerdir. (eğer iyi bir satış yaptıysanız, örneğin, RR veya TT yaşasın! diyecek). Ayrıca, alım-satım işlemi yaptığınızda öğeleri mali tablolarda doğru yerlere yerleştirme işi de size bırakılmış ve yanlış yere koyduğunuzda sizi uyarıyor. Elektronik oyunun en büyük kolaylıklarından biri bu olmuştur. Finansal tablolara öğeleri kolayca sürükleyerek koyabiliyorsunuz.

Kart oyunu oynamanın daha "sıkıcı" olduğunu Cash Flow Kart Oyunu oyuncularından duydum ancak kendi hesaplamalarını yapmak ve 'kalem ile mali tabloları doldurmak bizim için daha iyi bir öğrenme deneyimi sağlar kanaatindeyim. Şimdi gelelim oyuna ve terimlere...


Resmi büyük görmek için üzerlerine tıklayınız.

Cash Flow Oyunu iki bölüme ayrılır:

The Rat Race (Fare Yarışı) ve The Fast Track (Hız Pisti).  

Bu ilk bölümde size oyunun The Rat Race (Fare Yarışı) bölümünü anlatacağım. Fare Yarışı çoğumuzun hergün içinde debelenip durduğu kısır bir döngüdür. Çok azımız bu tuzaktan kurtulmayı başarabiliyoruz. İşte oyunun bu bölümündeki amaç Fare Yarışından kurtulabilmek. Bu yarıştan kurtulabilmek için gelirimizi arttırabilecek aktif yatırımlar yapmamız gerekiyor. 

Peki oyun nasıl kazanılıyor? 

Oyunu kazanmanın iki yöntemi var. İlki oyuna başlarken belirlediğiniz hayalinize ulaşmanız durumunda gerçekleşiyor. İkinci yöndemde ise Nakit Akışınızı ( Toplam Gelir) 50.000 $' a ulaştırabilirseniz oyunu kazanabiliyorsunuz. Tabi bu aşamaya gelmek için de öncelikle Fare Yarışından kurtulmanız gerekiyor. 

Neyse, kaldığımız yerden Fare Yarışına geri dönelim. Bildiğiniz gibi bu bir zar oyunu. Fare Yarışında zarı attığımızda üzerine gelebileceimiz 7 farklı kutucuk var.

Bunlar;

  • Pay Check
  • Opportunity
  • The Market
  • Doodads
  • Charity
  • Baby
  • Downsized

Pay Check

Pay Check kutucuğunun üzerine her geldiğinizde veya geçtiğinizde kasanıza net geliriniz kadar ödeme yapılır. Pay Check'e aylık maaşınız  diyebiliriz. Çünkü oyunun talimatlarında iki Pay Check arasının bir ay olarak tasarlandığı yazmaktadır. 

Opportunity (Fırsat)

Bu kutucuğa geldiğinizde size bir soru yöneltilir: Büyük Teklif  mi Küçük Teklif mi? (Big Deal or Small Deal?). 

Küçük Teklifler (Small Deals) 0 - 5000 $ arasındadır. Büyük Teklifler (Big Deals) 6000$ ve üzerindedir. 

Fırsatları seçerken bize vaadettiği Cash Flow'a, Ön Ödemesine (Down Payment), bankadan kredi çekmemize gerek kalıp kalmayacağına ve kasamızda bulunan paraya dikkat etmemiz gerekir.

Bir fırsatı aldığınızda;

Down Payment ve Cost, Assets kısmına; Mortgage, Liabilities kısmına; Cash Flow, Income kısmına eklenecektir.

The Market (Pazar&Piyasa)

Burası yatırımlarınız için başkalarının teklifler sunduğu kutucuktur.  Ayrıca bu kutucuktan finansal durumunuzu etkileyecek ekonomik olaylar da çıkabilir. Herhangi birisinin bu kutucuğa gelmesiyle bütün oyuncular bu teklifleri değerlendirebilirler.

Doodads (Masraflar&Keyfi Harcamalar)

Kasamızdaki paradan harcamak zorunda olduğumuz, beklenmeyen ve genelde gereksiz harcamaların ya da zoraki etkinliklerin olduğu kutucuktur. Bu ödemeleri nakit ya da kredi kartıyla yapabilirsiniz. Eğer elinizdeki para ya da kredi kartınız karşılayamıyorsa bankadan kredi çekmek mecburiyetinde kalabilirsiniz.

Charity (Bağış)

Gerçek hayatta olduğu gibi oyunda da bağış yapmak zorunda değilsiniz. Ancak ben her iki durumda da yapmanızı öneririm. 

Charity gelirinizin %10'u ile yapılır ve size 3 tur boyunca 2 zar atma imkanı sağlar. Böylece Pay Ckeck sütunlarından daha hızlı geçebilir ve kasanıza giren para akışını hızlandırabilirsiniz.

Baby (Bebek)

Yeni bir bebek yeni harcamalar demektir. Mesleğinize göre aylık giderlerinize belli bir mikta eklenir. Bir oyuncunun en fazla 3 bebeği olabilir.

Downsized (İşsiz Kalma)

Bu kutucuğa geldiğinizde geçici olarak (2 tur) işinizi kaybedersiniz ve o anki aylık giderleriniz kadar kasanızdan para çekilir. Kasanızda yeteri kadar para yoksa bankadan kredi çekmek durumunda kalırsınız. Bu nedenle kasanızda her zaman aylık gideriniz kadar nakit bırakmanız yerinde olacaktır. Downsized kutucuğuna gelen oyuncunun -varsa- Charity hakkı (çift zar atma hakkı) silinecektir.

Bank Loans (Banka Kredileri) 

İflas etmediğiniz müddetçe bankadan kredi çekebilirsiniz. Çekebileceğiniz miktar 10.000$  ve katlarıdır ve Aylık ödeyeceğiniz faiz oranı %10'dur. Krediler (Loans) Liabilities kısmına, faizi ise Giderler (Expenses) kısmına eklenecektir.

Oyun devam ederken Banka Kredilerinizi ödeyebilirsiniz. Buna karşın Vergiler (Taxes), Diğer Giderler (Other Expenses), Çocuk Giderleri (Child Expenses) ödenemez. Çünkü bunlar yaşam boyu mecburen devam eden giderlerimizdir.

İflas (Bankruptcy)

Eğer net geliriniz (Cash Flow) negatifdeyse ve kasanızda giderlerinizi karşılayacak kadar para kalmamışsa iflas edersiniz. İflastan kurtulmak için varlıklarınız bankaya satılır ve ödediğiniz Ön Ödemelerin ( Down Payment) yarısı kadar size para verilir ve 3 tur oyun dışı kalırsınız. Bütün ödemelerinize rağmen hala negatifdeyseniz oyunu kaybetmiş olursunuz.


Sonraki>Cash Flow Oyunu -  E-Oyun #2